Ryan Staal, leerling van de Raket, 3e van Nederland bij W4kangoeroe

W4 kangoeroe

Ik heb net als alle andere kinderen in  plusklas de Raket meegedaan aan de kangoeroewedstrijd. Ik zit in groep 7 en heb dus wizSMART gedaan. Mijn droom was al heel lang om in de top 10 van Nederland te komen. Vorig jaar was dat net niet gelukt. Dit jaar had ik mijn antwoorden thuis nagekeken en ik had 110 punten (22 goed en 2 fout). Ik dacht echt dat het te weinig was om in de top 10 te komen, maar op de laatste dag van de meivakantie kwam mijn moeder naar me toe om te laten zien dat ik 9e van Nederland was geworden. Ik was heel blij omdat ik nu naar de SMART-finale in Nemo mocht. De top 20 van Nederland van groep 7, 8 en VMBO 1 mogen daar elk jaar heen. De SMART-finale was op 13 juni. Je mocht 1 begeleider meenemen, ik nam mijn moeder mee. Iedereen kreeg dezelfde vragen. Er waren 2 rondes. De 1e ronde waren 16 5-keuzevragen, er was dit keer geen weet niet. Je moest dus een antwoord kiezen. Je had hier 45 minuten de tijd voor. Daarna hadden we van 12 tot half 1 een lunchpauze. We kregen een gratis lunch van Nemo: een bruin broodje met ham, een krentenbol met kaas, een bakje yoghurt, een appel en een marsje. Daarna begon de 2e ronde, dit waren 8 open vragen. Hier kreeg je ook 45 minuten de tijd voor. Daarna had je gratis toegang tot Nemo. Om 15.15 begon de prijsuitreiking. De puntentelling ging zo: als je een vraag van de 1e ronde goed had was dat 2 punten waard, een vraag uit de 2e ronde was 3 punten waard. De punten werden bij elkaar opgeteld. De maximale score was dus 56 punten. Ik had 10 van de 16 5-keuzevragen goed en 5 van de 8 open vragen. Ik had totaal dus 35 van de 56 punten. De top 3 van elke categorie mocht op het podium komen. Bij gelijke score had degene met de meeste open vragen goed gewonnen. Er waren drie kinderen op de 3e plaats geëindigd waaronder ik. IK BEN DUS DERDE GEWORDEN VAN HEEL NEDERLAND!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!