Donderdag 9 maart 2017 Raket Oudere Kind

De start op de nieuwe plek was vandaag alweer een stukje meer gewend. Even zoeken naar de plekken van alle spullen en we konden meteen weer aan de slag.
Na de kring gingen we debatteren over de stelling : ‘Kinderen moeten kunnen meedenken over de plannen van de regering’. De meeste leerlingen waren het met deze stelling eens, maar natuurlijk werden de voor- en tegenkaartjes eerlijk verdeeld en moesten een aantal leerlingen een andere mening verdedigen dan ze hadden. Het was toch een goed debat.

Na het debat kregen we de eerste uitdaging over het thema ‘Ice Age’.
‘Stel je voor dat er over twee jaar een nieuwe ijstijd aan zal breken. Verzin in tweetallen een voorwerp die je kunt produceren die kan helpen om in de ijstijd in leven te blijven’.
De leerlingen zijn hard aan het bedenken geslagen en hebben alle kennis die we vorige week in het museum hebben opgedaan gebruikt om een goed voorwerp te bedenken. Volgende week zijn de presentaties.

Na de pauze vierden we wel twee verjaardagen. Sun en Famke waren jarig geweest in de vakantie en mochten op de tafel staan om toegezongen te worden.

Filosofie ging vandaag over een echt filosofische vraag: ‘Is een sleutel die nergens op past, wel een sleutel?’ Dit leverde heel interessante gesprekken op. Zo stelde Tobias: ‘Dat is hetzelfde als wanneer je zou vragen; is een overleden persoon nog steeds een mens’. Ook ging het natuurlijk om de vraag: ‘Wat is eigenlijk een sleutel?’ en ‘Als een sleutel iets is waar je een deur mee open kunt maken; is een bom dan ook een sleutel?’ Je merkt het al.. We hebben heerlijk gefilosofeerd met elkaar.

Na filosofie werkten we aan ons eigen doel tijdens Rakettijd. Ook dit loopt inmiddels bij iedereen. Volgende week meer over dat stukje van de ochtend.

Tot volgende week!