Donderdag 9 juni Raket Jonge Kind

IMG_8764

Vanmorgen begon de ochtend al leuk: Dominiek bracht een echt vogelnestje mee naar De Raket. Het nest was verlaten door de moeder, en er lagen ook nog eens drie eitjes in! We hebben het nest en de eitjes bekeken en met elkaar besproken hoe het komt dat vogels hun nest soms in de steek laten. Dit sloot natuurlijk goed aan op ons dierenthema.

Vervolgens hebben we het met elkaar gehad over interviewen. Wat is eigenlijk een interview, welke vragen stel je, en hoe zorg je dat een interview interessant is voor de luisteraar? We kregen de opdracht om in tweetallen een interview voor te bereiden over ons favoriete dier. We bedachten vragen als: hoe groot kan het dier worden? Wie of wat zijn de vijanden van het dier? Is het dier gevaarlijk? Wordt het dier bedreigd? Nadat we elkaar in teams hebben geïnterviewd, bespraken we klassikaal hoe het ging. Het bleek lastig te zijn om interessante vragen te bedenken, en om ook echt door te vragen. Een paar duo’s lieten aan de klas zien wat ze hadden gedaan. Jullie hebben het goed gedaan, zeg! We gaan hier nog vaker mee oefenen, zodat jullie er steeds beter in worden.

Na de pauze hebben we met de hele groep een 26-regelig gedicht geschreven over dieren. We begonnen bij de A, en eindigden bij de Z. Wist u trouwens dat Vincent wel heel erg veel dinosaurussoorten kent? Die namen kwamen goed van pas bij de ‘X’ en bij de ‘Q’, want met die letters wisten we echt niet zo snel een dier te verzinnen!

We deden een les filosofie over ‘tafelmanieren’. Wat zijn tafelmanieren eigenlijk, en zijn ze overal en altijd hetzelfde? En wie bepaalt eigenlijk wat nette tafelmanieren zijn? We dachten met elkaar na over tafelmanieren in andere culturen en tafelmanieren bij mensen bij wie we op visite zijn.

We eindigden met een uitdaging: lukt het ons om als team een grote brug te maken van Kapla? Gaat het ons lukken om te overleggen, een plan te maken en dit ook gezamenlijk uit te voeren tot een mooie, maar ook stevige brug? Kijkt u maar eens op de foto’s of het is gelukt…

Tot volgende week!

IMG_8778 IMG_8775 IMG_8777 IMG_8782

IMG_8786