Donderdag 9 juni 2016 Raket Oudere Kind

Deze ochtend bleven we in De Raket, maar dat betekende niet dat we minder hard gewerkt hebben!
We begonnen met de stelling ‘Haastige spoed is zelden goed’. Een stelling waar iedereen wel een argument voor kon vinden. Het bleek bij de evaluatie dat de stelling ook wel op ging voor de manier van debatteren. In het begin van het debat vlogen de argumenten je om de oren, terwijl er aan het eind nog tijd over was. Een leerpunt voor volgende keer: probeer de argumenten wat rustiger in te brengen, zodat je argumenten de aandacht krijgen die ze verdienen!
Daarna was weer eens tijd voor een uitdagende opdracht, waarbij de denkmanieren nodig waren om de opdracht juist uit te voeren en misschien zelfs de beste groep te zijn. We begonnen met opdracht 1: Bouw een zo hoog mogelijk spaghetti-toren van marshmallows en ongekookte spaghetti. Per groep heb je een budget van 400 Euro. Elke marshmallow kost 10 euro, elke spaghetti 5 euro.
Eerst maakten alle leerlingen een eigen ontwerp, daarna werd er in groepjes overlegd wat de beste manier zou zijn om de toren te bouwen. Vervolgens kregen de groepen 30 minuten om de torens te bouwen. In deze les werd in groepjes samengewerkt, onderhandeld en overlegd wat je het beste kunt ‘kopen’. Ook samen plannen en praktisch overleggen kwam aan bod.
Dit alles zorgde weer voor veel leerzame momenten!
Hierna was er ook nog een opdracht 2: Je krijgt met je groep 200 euro extra budget, verstevig nu je bouwwerk zo dat er een gewicht van 200  gram zo hoog mogelijk in je bouwwerk kan liggen. Dat gewicht moet daar minstens 10 seconden blijven liggen.
Weer gingen de groepen het proces van voor af aan in.
Het waren twee zeer leerzame opdrachten en bovendien hebben alle groepen zichtbaar genoten van de uitdagingen.
Na een welverdiende pauze, hebben we gefilosofeerd over ‘Leren door moeilijke dingen’. Goed om met elkaar na te denken over positieve uitwerkingen van uitdagingen die je tegen komt. Weer een bevestiging dat je soms moeilijke dingen nodig hebt om uiteindelijk te kunnen leren.
Als afsluiting van de dag hadden we nog tijd voor Rakettijd. Nog even aan de slag met eigen werk.

Wat was het weer een leerzame, uitdagende ochtend… met een zeer goede sfeer!

Leerlingen van De Raket, jullie hebben hard gewerkt. Tot volgende week! Dan gaan we voor de laatste keer naar het Calvijn.IMG_2404 IMG_2405 IMG_2406 IMG_2407 IMG_2408 IMG_2409 IMG_2410 IMG_2411 IMG_2413 IMG_2414 IMG_2415 IMG_2416 IMG_2417