Donderdag 9 februari 2017 Raket Oudere Kind

Vandaag was het de start van een nieuwe Raketperiode. Een deel van de groep was er vorige periode ook, twee jongens waren een eerdere periode in de Raket en voor een aantal leerlingen was de Raket helemaal nieuw. Iedereen begon met het pakken van de map en een het kiezen vaneen Smartgame. Er werd direct hard gewerkt en goed nagedacht. Daarna gingen we in de kring om elkaar beter te leren kennen en te horen wat de bedoeling van de ochtenden in de Raket is. We keken naar het jeugdjournaal en debatteerden over de stelling:”Het is gênant als ouders foto’s  kinderen online zetten”. Het debat verliep heel goed, iedereen zei minstens een keer iets.

Daarna deden we de Marshmallow Challenge. Elk team van 3/4 leerlingen kreeg: 20 ongekookte spaghetti’s, een stuk touw, een rol plakband, een schaar, een marshmallow. De opdracht was: bouw in 18 minuten een zo hoog mogelijk vrijstaand spaghetti bouwwerk van ongekookte spaghetti, tape, touw en een marshmallow. De regels waren: gebruik zoveel of zo weinig spaghetti, tape en touw als je wilt; het is toegestaan om de spaghetti, de tape en het touw in stukken te maken; de marshmallow moet aan de top van het bouwwerk bevestigd worden; na 18 minuten stoppen we en meten we elk bouwwerk; het team met het hoogste bouwwerk wint. Het bleek een moeilijke opdracht te zijn. Een groepje kreeg het voor elkaar een echt bouwwerk te maken. Volgende week gaan we de opdracht nog eens doen.

Na de pauze deden we in twee groepen filosofie. De vraag waarover we spraken was:

Na filosofie was het tijd voor Rakettijd. Alle leerlingen hebben nagedacht over hun eigen doel voor deze periode. Dit doel werd aan het eind van de weg die naar het doel leidt geschreven en een voertuig werd ontworpen wat hen gaat helpen bij het doel te komen. Voor we het wisten was de eerste ochtend van deze periode voorbij.

Van Laurens Jan kregen we een bijzonder cadeau waar we heel blij mee zijn: