Donderdag 8 september Raket Jonge Kind

img_1439

Vandaag stond er een leuke excursie op het programma, maar eerst begonnen we weer met Smart Games. We gingen verder met het spel waar we vorige week mee zijn begonnen. We kwamen nu steeds een beetje verder met het spel, en het werd ook echt steeds moeilijker.

Vervolgens vertelde de juf ons iets over het museum dat we gingen bezoeken: museum Boijmans van Beuningen. Dit museum is begonnen toen een meneer (Boijmans) ongeveer 150 jaar geleden zijn hele collectie kunst naliet en wilde dat deze collectie in een museum werd tentoongesteld. Later kwam er nog veel meer kunst bij. Wij gingen vandaag vooral op onderzoek uit naar dieren in de kunst.

Met een speciale Boijmans-bus werden we bij school opgehaald. Bij Boijmans werden we opgevangen door een juf die ons zou gaan rondleiden. Ze liet ons zien hoe je op allerlei plekken door heel het museum heen dieren kunt vinden. Er was een trap met houtsneden in de vorm van dieren, er waren veel verschillende schilderijen maar ook beelden die echte dieren, maar ook fantasiedieren afbeeldden. De juf legde ook uit waar de verschillende dieren symbool voor stonden. Het was leuk om te zien dat kinderen ook uit zichzelf verbanden gingen leggen met de vorige les. Florijan zei bijvoorbeeld: ‘hé, dat schilderij lijkt wel een beetje op De Aardappeleters waar we het vorige week over hadden. Het is ook erg donker en er zitten mensen aan tafel te eten!’ Verder waren we allemaal reuze benieuwd naar alles wat we zagen, stelden we veel vragen, en kwamen we met de meest uiteenlopende en exotische soorten dieren op de proppen als de juf ons vroeg welk dier we dachten dat er op een schilderij stond. Leuk om te zien dat de leerlingen nieuwsgierig en betrokken waren, en alles als een spons in zich opnamen!

Toen we terugkwamen op school, keken we nog een filmpje over het restaureren van schilderijen. Met infraroodfotografie en röntgenstraling wordt gekeken wat er allemaal onder de bovenste verflaag verstopt is, en dat kan van alles zijn! Vraagt u het maar eens aan uw kind…

img_1437 img_1435 img_1434 img_1428 img_1431