Donderdag 7 november Raket Jonge Kind

Als je naar de sterren kijkt, komen als vanzelf veel vragen op. Hoeveel sterren zijn er? Waar bestaan al die sterren uit? Hoe ver weg zijn ze? De sterren die wij vanaf de aarde zien, maken deel uit van het Melkwegstelsel. In het heelal zijn nog veel meer sterrenstelsels te vinden. In de les ontdekten de leerlingen vandaag de Melkweg.

Lesdoelen deze les waren:

De leerlingen: • weten dat de zon een ster is; • weten dat de Melkweg de groep sterren is waar de zon bij hoort; • weten dat er meerdere sterrenstelsels zijn.

De juf vertelde ons iets meer over de Melkweg, en liet een aantal filmpjes zien. Wist u dat: De Melkweg een spiraalvormig sterrenstelsel is? De Melkweg een doorsnede heeft van ongeveer 100.000 lichtjaren? Een lichtjaar een afstand van 9.460.800.000.000 kilometer (9,46 biljoen kilometer) is?

We werkten al deze informatie uit in een afdruk van de Melkweg die we versierden met sterren. Ons zonnestelsel vind je trouwens op de Orion-arm van de Melkweg. Kijkt u maar eens naar het werkje van de kinderen of u dit kunt vinden!

Na de pauze werkten we in ons boekje over mindset. We herhaalden nog even wie Fixie en Growie ook alweer waren en spraken met elkaar over ‘onze luie stoel’ en over ‘Makkie-land’. De dingen in Makkie-land zijn allemaal heel simpel, je hebt er geen lef voor nodig. We bespraken met elkaar dat je soms lef nodig hebt om iets te proberen dat je nog niet kunt. Dat kan soms heel spannend zijn, helemaal als je niet zeker weet of het in een keer gaat lukken. Toch leerden we van Growie dat leren moeite en inspanning kosten en dat wat je kunt niet ‘vaststaat’, maar dat je je altijd kunt blijven ontwikkelen en groeien.

We sloten af met een bouwopdracht waarbij we een stevig gebouw probeerden te maken van rietjes en tegelkruisjes. We moesten goed samenwerken in ons team om ervoor te zorgen dat het gebouw ook echt bleef staan. Jullie hebben weer hard gewerkt, tot volgende week!