Donderdag 1 september 2016 – Raket Oudere Kind

Vandaag was de eerste dag van een nieuwe Raketperiode. Een voor een kwamen de leerlingen binnen; sommigen voor de eerste keer, andere bezochten afgelopen schooljaar ook de Raket Oudere Kind en enkelen zaten vorig jaar bij juf Anja in Raket Jonge Kind. We hebben veel ouders en grootouders, broertjes en zusjes ontmoet bij binnenkomst.

Toen iedereen er was zijn we in de kring gegaan en hebben kennisgemaakt met elkaar. Daarna is uitgelegd wat de leerlingen konden verwachten deze morgen. We hebben voor de eerste keer debat gedaan over de stelling: “Het is spannend om naar de Raket te gaan. De meningen waren hierover verdeeld. Daarna hebben we een eerste samenwerkingsopdracht gedaan: maak met je groepje een dominobaan, jullie hebben per groepje 23 dominostenen, jullie mogen uit het lokaal gebruiken wat jullie willen, je tikt het eerste steentje aan en de afstand wordt gemeten tot het laatste steentje dat valt. Welk groepje overbrugt de grootste afstand? We zagen heel verschillende strategieën en resultaten. We hebben het proces nabesproken en gaan de opdracht zeker nog een keer herhalen om het geleerde in praktijk te brengen. Leerlingen leken verrast door het feit dat iets in de Raket niet mislukt kan zijn, dat het gaat om het leerproces.

Na de pauze hebben we nagedacht over het doel waarom elke leerling in de Raket is, leerlingen maakten een raket en een planeet met hun doel voor de komende periode. Hopelijk komt de raket elke week een stukje dichter bij de eigen planeet met het geformuleerde doel.

We hebben met elkaar een leerzame gezellige ochtend gehad.

Volgende week zien we elkaar weer. We gaan dan starten met ons eerste klassikale project: “Uit de kunst”. We gaan donderdag 8 september met de bus op excursie naar museum Boymans van Beuningen in Rotterdam.