Donderdag 30 maart 2017 Raket Jonge Kind

Vanmorgen gingen we weer aan de slag met onze SmartGames. Sommige kinderen lopen halverwege het spel vast bij een lastige opgave. We hebben afgesproken dat we deze overslaan en elkaar later op de ochtend een handje helpen met deze opgave. Zo leren we van elkaar!

Vervolgens werkten we verder over kastelen. De juf keek met ons naar hoe kastelen zijn gebouwd en hoe kasteelbewoners zich verdedigden tegen de vijand. We bekeken een aantal filmpjes en leerden dat vijanden een kasteel belaagden met stormrammen, pijlen, en – toen het buskruit eenmaal was uitgevonden – kanonnen. De kasteelbewoners hadden allerlei creatieve en slimme manieren om zich te verdedigen. Hierna deed de juf een brainstormsessie met post-its met ons. We plakten briefjes waarop wel allerlei manieren schreven waarop je een kasteel slim kon verdedigen. Vervolgens dachten we na over hedendaagse gebouwen: hoe worden die beveiligd en wat zijn de potentiële gevaren? We plakten post-its met oplossingen. Na deze brainstorm gingen we aan de slag met Kapla. De opdracht was: bouw een gebouw en verzin slimme oplossingen waarop het gebouw verdedigd wordt tegen gevaar. De kinderen verzonnen prachtig oplossing, valstrikken, katapulten, een dak van beton en metaal om het te beschermen tegen gevaar uit de lucht etc.

Na het opruimen gingen we aan de slag met logische puzzels op papier. Dit vroeg veel van ons ruimtelijk inzicht! Sommige kinderen knipten en plakten de plaatjes uit, en anderen losten ze op ‘in hun hoofd’. We sloten af met een aantal spelletjes waarbij de leerlingen elkaar de nieuwe spelletjes uitlegden.