Donderdag 30 januari Raket Oudere Kind

Vanmorgen hebben we weer hard gewerkt, dit keer niet op Het Zuidergymnasium maar in de klas. Volgende week hebben we de laatste excursie waarbij we aan de slag gaan met robotica.

Bij De Raket gingen we vanmorgen van start met het ophalen van onze kennis over de denkprofielen van Sternberg: de creatieve, praktische en analytische denkprofielen. De juf evalueerde met ons de lessen van Het Zuidergymnasium: daar was vaak goed te zien welke kinderen voornamelijk een praktische en welke meer creatief of analytisch denkprofiel hebben. Sommige leerlingen zijn echte doeners: ze leren door te doen. Andere kinderen wegen eerst alle voors en tegens tegen elkaar af en maken een plan: zij hebben meer een analytische aanpak. Dan zijn er ook nog kinderen die bruisen van de ideeën en een ster zijn in het bedenken van originele oplossingen: zij hebben voornamelijk een creatief denkprofiel. Natuurlijk herkennen we allemaal kenmerken van alledrie de denkprofielen, maar vaak is er wel een profiel dat de boventoon voert.  Als je weet welk profiel dat is kun je twee dingen doen: je kunt zowel proberen beter te worden in je minder sterke vaardigheid als je sterke denkvaardigheid trainen zodat je hier nog beter in wordt. We hebben met elkaar besproken hoe we onze denkprofielen kunnen inzetten in de les.

We maakten online de denkprofielen-test en de juf daagde ons uit om vandaag extra goed op te letten bij het maken van slimme teams. Dat zijn teams die bestaat uit een goede mix van praktische, creatieve en analytische kinderen. De test is hier te vinden (onderaan de pagina):

https://talentstimuleren.nl/thema/stimulerend-signaleren/inspelen-op-behoeften/denkvoorkeuren

Vervolgens deden we een uitdagende challenge:

Pringle-challenge

Je gaat de Pringle opsturen naar dit adres:
CBS De Hoeksteen
Kruidentuin 6a
2991 RK Barendrecht

Voorwaarden:

  • De Pringle moet HEEL zijn bij aankomst
  • Het pakketje weegt max. 50 gram
  • De Pringle moet nog eetbaar zijn bij aankomst
  • Maak gebruik van de materialen in het lokaal en wees INNOVATIEF!
  • Je werkt in SLIMME tweetallen (er is 1 drietal)
  • Max. dikte envelop: 32 mm

Volgende week zijn de enveloppen – als het goed is – bezorgd op De Hoeksteen en gaan we kijken welke Pringle heelhuids is aangekomen :-)!

Na de pauze gingen we aan de slag met een teamopdracht waarbij we creatieve oplossing moesten bedenken voor de supermarkt van de toekomst. We bespraken innovatieve oplossingen m.b.t. robotica en zelfscan-kassa’s. Sommige kinderen legden meer de focus op ‘groene oplossingen’ die goed waren voor dier en milieu. De komende weken werken we verder aan dit project.

We eindigden met een half uurtje ‘Raket-tijd’ en werkten aan ons onderzoek, een Kahoot-quiz, een vreemde taal via language-nut of een bouwopdracht. Tot volgende week!