Donderdag 26 mei Raket Jonge Kind

IMG_8283

Vandaag zijn we gestart met ons nieuwe thema: ‘dieren’. Toevallig kwam Lars vanmorgen zijn Labradoodle-pup ‘Keesje’ in de klas laten zien, dus we waren direct goed in de stemming!

We begonnen de dag met elkaar door na te denken over ‘presenteren’. Hoe presenteer je eigenlijk? We oefenden het eerst klassikaal. Samen met de juf verzamelden we informatie over ‘de hond’, selecteerden de belangrijkste informatie, zochten er plaatjes bij en oefenden met presenteren. Famke was ons ‘proefkonijn’, zij mocht als eerste voor de klas een kleine presentatie houden over het onderwerp dat we hadden uitgezocht (de hond). Ze deed het super!

Hierna gingen we in tweetallen onze eigen presentatie voorbereiden. De juf gaf ons boeken over paarden, konijnen, nijlpaarden, dino’s en nog veel meer. In tweetallen verzamelden we informatie en schreven dat op. We oefenden met presenteren en zochten plaatjes bij ons verhaal. Toen was het tijd om voor de klas te presenteren. Wat opviel dat iedereen het leuk vond om te doen! Er waren helemaal geen zenuwen, en het bleek gewoon een goede oefening te zijn om eens voor een groep te spreken. Wat we lastig vonden was het vinden van de juiste informatie, en het onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken. Hierbij gaat de juf ons de komende tijd helpen, zodat we steeds beter leren een verhaal te vertellen voor de klas.

We filosofeerden aan de hand van het boek ‘Kan niet bestaat niet’ over ‘doorzetten’. De les heette ‘kan alles lukken’? We lazen een gedicht over Otto Olifant die graag weg wil uit de dierentuin. Hij wil de wereld ontdekken en op reis met de bus. Iedereen zegt dat dat hem nooit gaat lukken, maar hij probeert het toch, en…het lukt! We dachten na over vragen als: ‘Moeten dingen die je wilt leren gemakkelijk gaan?’ ‘Is opgeven slecht?’ ‘Moet je altijd doorzetten?’ en ‘Wat heb je nodig om te leren doorzetten?’ Boeiende vragen voor de kinderen én voor de juf!

Vervolgens deden we gezamenlijk een constructieopdracht waarbij we van Magnetics en Kapla probeerden een stevige brug te bouwen. We vonden het erg lastig om een stevig constructie te bedenken, dus we gaan daar de volgende keer mee verder. Wie weet moeten we er thuis gewoon even op ‘broeden’…!

Aan het einde van de ochtend mochten we nog even spelen met onze prijsjes van de Kangoeroewedstrijd. In maart hebben we de opgaven van deze wedstrijd gemaakt, en vandaag kregen we twee verrassingen: een puzzelboekje en een constructiespelletje. Sun, Jorrit en Famke hadden zo’n mooi resultaat, dat zij nog een extra spel kregen!

Als jullie thuis nog leuke boeken of tijdschriften hebben met informatie over je favoriete dier, neem het dan volgende keer mee!

IMG_8279 IMG_8282 IMG_8277 IMG_8274 IMG_8273 IMG_8270 IMG_8268 IMG_8271 IMG_8272