Donderdag 24 november Raket Jonge Kind

img_2869

Vanmorgen stond in het teken van ‘doorzetten’. Koen, Esmée en Florijan liepen vast met hun Smart Game. Ze probeerden op allerlei manieren te kijken naar de opgave en probeerden van alles. Soms lukte het uiteindelijk toch, en soms werd een opgave overgeslagen. Volgende week gaan we verder!

Vorige week gaven de kinderen aan dat ze het samenwerken bij een opdracht erg lastig vinden. Vandaag oefenden we hiermee. De opdracht voor vandaag luidde ‘ontwerp je eigen droomplaneet’. In tweetallen dachten de kinderen na over de volgende vragen: Wie wonen er op jouw planeet, en wat eten ze? Hoe ziet het landschap eruit? Is het er warm of koud? Kan de mens de planeet bereiken (bijvoorbeeld met een raket)? De leerlingen waren razend enthousiast! Als extra opdracht moesten ze eerst inventariseren wat de taken waren, en goed overleggen wie welke taak voor zijn rekening nam. De mooiste planeten kwamen voorbij: planeet Epce, een planeet met een gematigde temperatuur, die ontstaan is doordat een meteoriet explodeerde. De bewoners van deze planeet kunnen overigens erg goed turnen. Planeet Olivala is heel bijzonder. Het is een piramidevormige planeet die wordt bewoond door enorme spinnen. Deze spinnen leven niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant van de planeet. Met deze opdracht werden de leerlingen gestimuleerd te creëren, evalueren en analyseren. De resultaten zijn prachtig en fantasievol. We waren zo druk bezig dat we de ochtend wel voorbij leek te vliegen! Volgende week maken we de posters af, en u mag natuurlijk een kijkje nemen in de klas om de poster van uw kind te bekijken.

De tweede opdracht van de ochtend was een flinke uitdaging: neem 22 dominosteentjes en zet ze zo neer, dat als ze omgegooid zijn de afstand tussen steentje 1 en steentje 22 zo groot mogelijk is. De leerlingen mochten hierbij gebruik maken van meer dan alleen de dominosteentjes. Sommige materialen bleken zich echter niet zo goed te lenen voor het ‘vallen’ en ‘omgooien’. Dikke, houten blokken bleven bijvoorbeeld stokstijf staan… Florijan en Koen haalden de grootste afstand: 105 cm. Zij maakten gebruik van een stoel. Steentje 1 stond op de stoel, werd omgegooid en gooide vervolgens de rest van de steentjes op de grond om. Goed gedaan jongens! We herhalen deze opdracht binnenkort, en gaan natuurlijk proberen de score van Florijan en Koen te verbeteren!

Tot volgende week!

 

img_2890 img_2889 img_2888