Donderdag 20 april 2017 Raket Jonge Kind

Het was vanmorgen leerzaam en leuk bij De Raket. We gingen weer aan de slag met creatief denken. We herhaalden in de kring wat we de vorige keer hebben gedaan en geleerd. Daarna gingen we aan de slag met een ontwerpopdracht. We maakten vier teams en de juf gaf ons een doos met daarin de volgende voorwerpen: een paperclip, splitpennen, wc-rollen, satéprikkers, plakband, een schaar, een stuk karton en een touwtje. We kregen de opdracht om met ons groepje een (zelfverzonnen) voertuig te maken van deze voorwerpen. Het voertuig moest ook een naam hebben, en bij voorkeur kon het ook (een beetje) bewegen/rijden. De teams gingen aan de slag en ontworpen vier voertuigen: een raketboot, een hovercraft, een raceauto en een vliegtuig. Soms hadden we wat hulp nodig van de juf en van elkaar bij het (leren) overleggen en samenwerken. We leren steeds beter om hulp te vragen, elkaar te vragen wat het plan van aanpak is, samen te overleggen en de taken te verdelen. De resultaten waren erg creatief! De raketboot van Coen, Joel en Thijmen had een extra buitenboordmotor die de boot razendsnel door het water trok. En onder de hovercraft van Lars, Florijan en Koen hingen twee apparaatjes waarmee vissen gelokt kunnen worden.

Na de pauze keken we het jeugdjournaal en bespraken we naar aanleiding ervan waarom huisdieren (bijvoorbeeld konijnen) beter niet alleen, maar het beste in tweetallen gehouden kunnen worden.Vervolgens deden we een spel met de Groeikaarten van Platform Mindset. We kregen ieder een kaart met daarop een vraag als ‘wat heb je vandaag gedaan waar je trots op bent?’ ‘Wat ga jij morgen anders aanpakken?’ of ‘Wat heb je vandaag gedaan waar je trots op bent?’ In wisselende tweetallen stelden we elkaar deze (en andere) vragen. Het was best spannend en soms lastig om antwoord te geven op deze vragen, maar er kwam vaak mooie respons op!

Hierna deden we een constructieopdracht met rietjes en tegelkruisjes. Dit keer moest er (weer) een zo hoog mogelijk gebouw worden gemaakt. Vorige keer was het erg lastig om de hoogte in te bouwen. Dit keer keken we hoe we het nu beter aan zouden kunnen pakken, en dat lukte al goed: er was een team met een gebouw van wel 90 centimeter!

We eindigden met het boek ‘Tijger-Tijger is het waar?’ een heel leuk prentenboek over een tijger die leert dat zijn problemen niet door dingen veroorzaakt worden, maar door zijn gedachten over dingen. Wanneer hij zijn gedachten onderzoekt, wordt zijn leven weer geweldig…

Een heel fijne vakantie allemaal, en tot na de vakantie!