Donderdag 17 januari Raket Oudere Kind

Vanmorgen gingen we weer aan de slag met werken over ‘Planeten ontdekken’ met de taxonomie van Bloom. We hebben al een drietal opdrachten gedaan waarbij we veel kennis hebben opgedaan over ons zonnestelsel. Vandaag gingen we aan de slag met analyseren aan de hand van deze opdracht: ‘veel planeten zijn genoemd naar goden en godinnen uit de mythologie. Leg uit waarom je denkt dat deze namen zijn gekozen.’ We bespraken hoe je deze opdracht het beste kunt aanpakken en kwamen erachter dat Google toch echt niet overal de antwoorden op weet! De juf legde ons ook uit hoe je aan de hand van gevonden informatie zelf logische conclusies kunt trekken. Het was een pittige opdracht, maar we hebben veel geleerd over het zoeken en toepassen van informatie.

Na de pauze keken we het jeugdjournaal en debatteerden we over de stelling ‘ik kan niet leven zonder snoep’. Dit naar aanleiding van het nieuwsbericht dat ging over de toekomst van onze aarde, en hoe onze eetgewoontes (wel/geen vlees, weinig/veel suiker) niet alleen van invloed zijn op onze gezondheid, maar ook op de gezondheid van onze planeet. De stelling werd ingeleid met een clipje van het jeugdjournaal en riep natuurlijk een breed scala aan reacties op! Proberen argumenten te bedenken bij je standpunt was best een uitdaging. Na het debat hebben we dan ook een tijdje nagepraat over debatteren en het bedenken van sterke argumenten, luisteren naar elkaar etc.

Hierna gingen we in groepjes aan de slag met een creatieve denkopdracht die als volgt luidde: ‘bedenk op hoeveel manieren je twee (of meer) vellen papier aan elkaar vast kunt maken. Verzin tenminste 20 manieren.’ De kunst was natuurlijk om niet met alleen de meest voor de hand liggende oplossingen te komen als ‘met plakband, lijm of een paperclip’, maar ook met minder voor de hand liggende oplossingen. Een originele oplossing was bijvoorbeeld: maak de papieren aan elkaar vast met appelstroop!

We eindigden met Rakettijd waarbij Famke, Nooya en Bram veel nieuwe woordjes leerden met Language Nut, Lennard zijn poster over zijn droomauto afmaakte en begon met een nieuwe opdracht, Benjamin verder ging met zijn (inmiddels 39 pagina’s tellende!) verhaal, Tjeerd leerde om vol te houden, ook als je het even niet meer zo leuk vindt, Sem zijn hersenen liet kraken tijdens het ontwerpen van zijn ‘escape room’ en Kyan, Ayoub, Koen en Luca een gebouw van Kapla maakten om Thijmen heen!

Het was een leerzame ochtend, tot volgende week!