Donderdag 14 april Raket Jonge Kind

IMG_7279    IMG_7281

We hebben vanmorgen weer veel geleerd bij De Raket. Na de start met SmartGames spraken we in de kring over archeologie en opgravingen. Yasin had in de tuin al een heel oude sleutel opgegraven, vertelde hij. We lazen verder in het Groot Graafboek over de opgravingen die Fiep en Mees deden bij de grote bouwplaats bij de bouw van de Markthal in Rotterdam. Ze beleefden allerlei avonturen, en vonden ook botten en zelfs een schedel! De juf vertelde hoe vondsten die we vinden onder de grond iets kunnen vertellen over hoe mensen vroeger leefden, aten, speelden en werkten. Vervolgens bedachten we in groepjes drie vragen over archeologie waarop we de komende weken een antwoord gaan zoeken. We schreven de vragen op een poster en vertelden aan de klas waarom we hier meer over wilden weten. Lars wilde bijvoorbeeld meer weten over mummies, Sun wilde weten hoe mensen vroeger aten en kookten, en Dominiek wilde meer weten over schatten die onder de grond liggen. We bekeken samen nog een filmpje over het oude Egypte en spraken daar nog even over door. Thuis gaan we alvast op onderzoek uit, en volgende week werken we onze vragen verder uit.

Na de pauze hebben we met elkaar gefilosofeerd over dieren die uitsterven. Wat vinden we ervan dat de huismus een beschermde diersoort is geworden? Hoe zou het komen dat hij bedreigd wordt, en wat kunnen we hieraan doen (of moeten we hier misschien wel helemaal niets aan doen?). We keken een filmpje over de dodo, die een aantal eeuw geleden al is uitgestorven, en spraken er met elkaar over of ‘zorgen voor de natuur’ ook betekent dat er geen dieren mogen uitsterven. Dit waren erg lastige vragen. Tijdens de lessen filosofie bekijken we verschillende vraagstukken van alle kanten, en proberen we er juist geen pasklaar antwoord op te hebben.

Tijdens de constructie-les dachten we na over hijskranen. Tijdens de bouwwerkzaamheden rondom de Markthal werd natuurlijk gebruik gemaakt van grote graafmachines en hijskranen. We maakten zelf een ontwerp van een hijskraan en probeerden dit ontwerp na te bouwen met blokken en Kapla.

Hierna was de ochtend alweer voorbij. Hopelijk zijn Armin en Jorrit volgende week weer beter, want we hebben hen wel gemist!

IMG_7257

IMG_7267 IMG_7261 IMG_7257 IMG_7260