Dinsdag 9 januari Raket Jonge Kind

           

Op de eerste lesdag bij De Raket van het nieuwe jaar gingen we van start met een nieuw thema: het menselijk lichaam. Vandaag begonnen we met leren en werken over ons skelet. Wist u dat een volwassen skelet wel 206 botten heeft? We leerden dit en nog veel meer in de les.

In de kring las de juf eerst een verhaaltje voor over Rick. Rick hield zijn feestje, maar zijn beste vriend kon niet komen omdat hij moest afzwemmen voor zijn A-diploma. We bespraken klassikaal hoe dat is: als je teleurgesteld bent omdat iets niet doorgaat. Ook bespraken we met elkaar hoe je omgaat met teleurstelling.

Na de pauze gingen we zelf aan de slag. We maakten een tekening van ons lichaam zónder skelet (hoe zou dat eruitzien?) en leerden verschillende onderdelen van ons skelet aan de hand van een plaat die we zelf moesten afmaken. De juf gaf ons een uitdaging: lukt het je om (minstens) vijf onderdelen van het skelet (uit je hoofd) aan te wijzen en te benoemen? Sommige kinderen kenden er wel meer dan vijf! Zo leerden we bijvoorbeeld waar ons sleutelbeen, scheenbeen, onze ribben en onze vingerkootjes zitten. Thuis kunnen we hierover nog verder leren aan de hand van het werkblad. Of misschien heb je wel een leuk spelletjes op de tablet of computer waarmee je dingen leert over je lichaam. Of wat dacht je van een boek of spel? Volgende week mogen jullie boeken en spelletjes meenemen over het menselijk lichaam en mogen jullie vertellen wat je hierover de afgelopen week allemaal hebt geleerd.

Tijdens het werken mochten we in tweetallen op de computer een interactieve les doen over het skelet waarbij we veel leerden over hoe ons skelet is opgebouwd. Ook deden we nog een kwartet over het menselijk lichaam en een puzzel (tangram) waarbij Tjeerd en Judith helemaal zelf een tangram hebben getekend en berekend. Goed gedaan!

Vera nam nog een lekkere traktatie voor ons mee omdat ze in de vakantie een broertje (Teun) heeft gekregen. Gefeliciteerd Vera!