Dinsdag 7 januari 2020 Raket Jongere Kind

Deze eerste les van het nieuwe jaar gingen we van start met het thema ‘kunst’. Vandaag vertelde de juf ons over Salvador Dalí en bekeken we een aantal van zijn kunstwerken. Ook legde de juf uit wat ‘surrealisme’ was. We vonden het een heel moeilijk woord maar we hebben veel schilderijen bekeken en vergeleken om goed te leren begrijpen wat het betekent. We leerden dat dingen op surrealistische schilderijen heel écht lijken, maar dat ze toch eigenlijk heel gek zijn. Het lijkt bijvoorbeeld wel alsof je naar een droomwereld kijkt. Nadat we ons goed hadden verdiept in Dalí en het surrealisme, gingen we zelf in duo’s aan de slag: we maakten een grote tekening waarin we zoveel mogelijk surrealistische elementen verwerkten. Met andere woorden; we tekenden allerlei dingen die een beetje gek waren, alsof we naar een droomwereld kijken. Dit lukte heel goed! Het werken in duo’s was best een uitdaging, maar wat hebben jullie hard gewerkt en wat zijn er veel fantasievolle kunstwerken gemaakt!

Na de opdracht was het tijd voor pauze en een lekkere traktatie van Zoë, zij is afgelopen week 7 jaar geworden. Gefeliciteerd Zoë!

Tijdens de bouwopdracht bouwden we een surrealistische voorstelling in 3D. Ook hierbij lieten we onze fantasie de vrije loop. Koen en Zoë verwerkten allerlei elementen uit schilderijen van Dalí in hun bouwwerken (bijv. een olifant met hele lange, dunnen poten).

We deden nog een quiz over kunst, lazen een boekje over ‘fouten maken’ en eindigden met een leuk verhaal-spel waarbij we – alweer – onze fantasie hard nodig hadden!

Volgende week werken we verder over ons thema. Als jullie thuis boeken hebben over verschillende kunstenaars en kunststromingen dan mogen ze worden meegenomen!