Dinsdag 24 oktober Raket Jonge Kind

Vandaag zijn we gestart met ons nieuwe project: De Ruimte. We begonnen met een les over ‘zwaartekracht’. We bekeken een clipje waarin werd uitgelegd wat zwaartekracht precies is, waarom we niet zweven maar naar de aarde ‘getrokken’ worden, en hoe het komt dat je dan toch je benen kunt optillen om te lopen (dat doe je met spierkracht). We onderzochten samen met de juf wat zwaartekracht is. De juf liet een plastic bekertje vallen en door de zwaartekracht viel dat naar beneden. Vervolgens prikte de juf een gaatje onderin het bekertje, vulde ze het met water en hield het boven een teil. Het water liep er via het gaatje uit. Daarna hield de juf haar vinger op het gat en liet ze zien hoe het bekertje niet meer leeg liep. Om te laten zien hoe zwaartekracht werkt liet de juf het gevulde bekertje (zonder haar vinger op het gat te houden) vallen in de teil. We moesten ons heel goed concentreren en goed kijken, want het ging heel snel! Maar we zagen al snel: nu liep er geen water uit het gaatje. Hoe dat komt? Vraag het thuis maar eens aan uw kind. We werkten een gedeelte van de ochtend over zwaartekracht, maakten een werkblad en bespraken met elkaar hoe de zwaartekracht nu eigenlijk precies werkt. Ook bekeken we hier een filmpje over.
Na de pauze was het tijd voor filosofie en ‘story cubes’. We filosofeerden over ‘kun je alles binnenstebuiten keren?’ en bespraken met elkaar welke dingen een binnen- en buitenkant hebben, en of het belangrijk is om ergens de binnenkant van te kennen.
We eindigden met een kapla-opdracht die er dit keer vooral op was gericht om ons te leren concentreren. Hiervoor moesten we goed naar een voorbeeld kijken en dit zo precies mogelijk nabouwen. Ook als we vastliepen moesten we proberen om er samen uit te komen. Wat hebben we hard gewerkt! Jeanine en Quinten zijn wel tien keer opnieuw begonnen, maar ze bleven doorzetten. Judith en Nels vonden het lastig maar beten zich er echt in vast, en Jayden (Maharban) en Vera waren – na wat discussie over en weer – een superteam. Ook Tygo en Kyan werkten keihard. Bij hen lukte het met een beetje hulp ineens zo goed, dat er een prachtige brug ontstond. Tjeerd en Jayden (Nusselder) begonnen ook telkens weer opnieuw, ook als het even tegenzat. Kortom, we hebben veel geleerd en hebben vandaag ook gemerkt dat het eindproduct niet altijd het belangrijkste is, maar de weg er naartoe des te meer!

Volgende week mogen jullie boeken en andere materialen meenemen over de ruimte (over ruimtevaart, raketten, planeten etc.) zodat we die aan elkaar kunnen laten zien als we aan het werk gaan over de ruimte. Tot volgende week!