Dinsdag 19 december Raket Jonge Kind

Vanmorgen gingen we weer aan de slag met ons thema ‘Op reis’, en we vertrokken richting Frankrijk. Veel kinderen hadden een aantal leuke boekjes en reisbrochures meegenomen over Frankrijk en met name over Parijs. In de kring gingen we eerst aan de slag met het leren van een aantal woordjes in het Frans. We bekeken een filmpje van een dialoog bij de bakker en speelden dit na. Dat was nog best lastig! Maar…op vakantie in Frankrijk kunnen wij nu une baquette, deux pains au chocolat et un croissant bestellen!

De juf vertelde vervolgens veel over de Eiffeltoren: wie de Eiffeltoren ontwierp (Alexandre Gustave Eiffel). Hoe lang de Eifeltoren is (324 meter).  En waar de Eifeltoren voor het eerst werd tentoongesteld (op de wereldtentoonstelling in 1889). We spraken met elkaar over de wereldtentoonstelling en wat daar te zien was. Op de wereldtentoonstelling presenteren landen aan elkaar de dingen (gebouwen, uitvindingen) waar ze trots op zijn en die ze aan de hele wereld willen laten zien. Soms blijft zo’n gebouw na de wereldtentoonstelling toch nog jaren staan, zoals bij de Eiffeltoren in Parijs, het atomium in Brussel en het glazen paleis in Londen.

Vervolgens gingen we aan de slag. In twee- of drietallen mochten we zelf ontwerpen. De opdracht luidde: ontwerp zelf een gebouw dat uniek is (nog niet bestaat) en dat wij als land trots aan de wereld kunnen presenteren bij de wereldtentoonstelling. Als het ontwerp af is gaan we het aan het einde van de ochtend ook bouwen van kapla.

Hierna gingen we aan de slag met filosofie aan de hand van het boek ‘Leren doordenken, filosoferen met kinderen’. Het thema waar we over nadachten was ‘goed en kwaad’ en we deden dit aan de hand van bekende sprookjes.

We eindigden de ochtend met het uitwerken en nabouwen van ons ontwerp voor de wereldtentoonstelling. Op de foto’s kunt u met ons meekijken hoe dat ging!

Tussendoor aten we lekkere kerstkransjes en trakteerde Judith een heerlijke cake omdat ze jarig is geweest. Het was weer een gezellige en leerzame ochtend! Na de kerstvakantie zien we elkaar weer en gaan we aan de slag met een nieuw thema. Een heel mooie Kerst en een fijne jaarwisseling toegewenst allemaal!