Dinsdag 13 februari Raket Jonge Kind

 

Vanmorgen gingen we verder met ons project over ‘uitvindingen en ontdekkingen’. Aan het begin van de ochtend kregen we ook nog even bezoek van juf Janneke. Zij kwam kijken en luisteren naar wat wij bij De Raket allemaal leren.
We bespraken in de kring wat een goede uitvinding eigenlijk is: een heel slimme oplossing voor een probleem. De juf liet ons een aantal voorwerpen zien en we bespraken met elkaar voor welke uitdaging of welk probleem die uitvinding de oplossing was. Zo hadden we het over de paperclip, het elastiek en de gloeilamp. Vervolgens liet de juf ons kaartjes zien met daarop uitvindingen zoals ‘het wiel’, ‘het internet’ en ‘glas’. We sorteerden de kaartjes en maakten een stapel met ‘oude uitvindingen’ en uitvindingen die al heel lang geleden zijn gedaan. We bespraken samen waarom dit handige of goede uitvindingen zijn geweest.
Vervolgens gingen we aan de slag: voor welke uitdaging thuis of op school heb jij een handige uitvinding nodig? Een aantal kinderen liepen tegen dezelfde uitdaging aan: hun knuffels vallen ’s nachts telkens uit bed. Hiervoor verzonnen zij een oplossing en werkten dit uit op een poster.
Na de pauze keken we Het Jeugdjournaal en reageerden we op de stelling: ‘leraren moeten alles aan ouders doorvertellen’. Samen bespraken we wat we hiervan vonden en oefenden we met argumenten aanvoeren voor onze mening.
Vervolgens deden we een leuk geheugenspel waarbij we zoveel mogelijk voorwerpen moesten onthouden. We kwamen er al snel achter dat met ons geheugen niets mis is! Een volgende keer maakt de juf de opdracht nog iets lastiger en moeten we nog meer voorwerpen onthouden.
De bouwopdracht deden we deze ochtend met houten blokjes, bekertjes en ijsstokjes. We bouwden een zo hoog mogelijke, stabiele toren en moesten samen goed overleggen en de materialen slim gebruiken. We eindigden de ochtend met het ‘kwaliteitenspel’ waarbij we elkaar kaartjes met kwaliteiten gaven en aan elkaar vertelden waarom die kwaliteit bij die persoon hoorde. Volgende week werken we verder aan ons thema, tot dan!