Dinsdag 12 september Raket Jonge Kind

 

Vandaag gingen we aan de slag over een nieuwe schilder: Vincent van Gogh. De juf vertelde ons over deze schilder, en liet ons ook een aantal filmpjes zien over twee schilderijen uit het Van Goghmuseum die gestolen waren. Inmiddels zijn de schilderijen weer gevonden, maar dat heeft heel lang geduurd!

We spraken met elkaar over beroemde, kostbare schilderijen en over het beveiligen van musea. Ook dachten we na over hoe het komt dat zo’n beroemd schilderij eigenlijk behoorlijk lastig te verkopen is. Waarom dat zo is? Vraagt u het thuis maar eens aan uw kind!

In teams van twee gingen we aan de slag met de opdracht: ontwerp een museum en bedenk slimme manieren om dit museum te beveiligen. Toen we klaar waren mixte de juf de tweetallen, en moesten we bij elkaar weer slimme manieren bedenken om tóch in te breken! Hoe zouden de inbrekers bij het Van Goghmuseum dat nou hebben gedaan? Ook bekeken we voor en na-foto’s van de twee gestolen schilderijen. Ze waren helaas beschadigd. De juf vertelde ons over het werk van restaurateur. Hoe kun je zo’n kostbaar schilderij nu weer goed repareren?

Na deze uitgebreide les las de juf het boek ‘Het draakje en de verborgen schat’ voor. We spraken met elkaar over het boze en het aardige draakje dat soms op je schouder zit: het boze draakje zegt dingen als: ‘je kunt dit toch niet’, ‘je bent niet goed genoeg’ of ‘dit is veel te moeilijk’. Maar luister vooral naar het aardige draakje, dat dingen zegt als: ‘het geeft niet als het niet in een keer lukt!’ en ‘ik kan het vast wel!’ We bespraken in de kring hoe je aardig kunt zijn voor jezelf en hoe dat soms ook lastig is.

We eindigde met een kapla-uitdaging: bouw een (herkenbaar) dier. De juf moest raden…! Welk dier herkent u op de foto’s?